Які месенджери є найбільш безпечними?

У наш час, коли ми ділимося особистою інформацією та все частіше спілкуємося з рідними й близькими людьми за допомогою онлайн-ресурсів, питання безпеки та захисту конфіденційної інформації стає все більш актуальним. Тим більше, коли кількість засобів зв’язку та платформ для спілкування щороку збільшується, як і кількість можливих кіберзагроз.

І як же тепер обрати безпечний месенджер, аби зберегти власні дані та приватні повідомлення у таємниці і подалі від зайвих очей? Про це й поговоримо у нашій сьогоднішній статті та розглянемо найбільш безпечні месенджери для вас і ваших рідних.

За дослідженнями OSINT-агенції Molfar, звичні для нас засоби зв’язку, такі як Viber, WhatsApp, Facebook Messenger і навіть Telegram, який займає лише 5-те місце, є не найбезпечнішими. Тоді як першу четвірку рейтингу найбільш безпечних месенджерів формують Threema, Wickr, Signal і Fire. Давайте розглянемо цей ТОП-5 більш детально.

ТОП-5 найбільш безпечних месенджерів сьогодні

1. Threema

Threema – це швейцарський месенджер, який не потребує вашого номера телефону або інших особистих даних для реєстрації. Він використовує децентралізовану мережу та наскрізне шифрування для захисту ваших повідомлень.

2. Wickr

Wickr – американський месенджер, який також не потребує вашого номера телефону для реєстрації. Він пропонує наскрізне шифрування для всіх повідомлень, дзвінків і файлів.

3. Signal

Signal – месенджер із відкритим кодом, який є досить популярний сьогодні в Україні і який навіть рекомендує американський програміст і колишній працівник ЦРУ Едвард Сноуден. Ця платформа зв’язку, як і дві попередні, також використовує наскрізне шифрування для всіх повідомлень, дзвінків і файлів, однак на відміно від них для реєстрації ще й збирає номери телефонів користувачів.

4. Wire

Wire – це ще один месенджер із відкритим кодом, що виконує ті ж функції, що й Signal. Він також пропонує наскрізне шифрування, але водночас ще й збирає дані для Google Analytics і зберігає незашифровані локальні дані у desktop-версії.

5. Telegram

Хоча Telegram, який сьогодні є найбільш популярними серед нас, не є найбезпечнішим месенджером, він все ж таки є кращим варіантом серед інших неменш популярних платформ для зв’язку. Telegram пропонує наскрізне шифрування для секретних чатів, а також можливість самознищення повідомлення.

Загалом, згідно з інформацією Molfar, найбільш захищеним месенджером впродовж останніх років є саме Threema, який і займає першу позицію у нашому рейтингу. Серед усіх інших він також має ще й найкращу функціональність: власні сервери, анонімну реєстрацію та додавання контактів без сервера каталогів. Однак є й недоліки – закритий програмний код сервера та відсутність повідомлень, що самознищуються.

Нині месенджерів, які часто користуються попитом, налічується дійсно велика кількість. Тоді й постає питання – на що ж саме звертати увагу при виборі більш безпечного із них?

Основні характеристики, на які варто звертати увагу при виборі безпечного месенджера:

  • Наскрізне шифрування. Це означає, що ваші повідомлення можуть прочитати лише ви і ваш співрозмовник.
  • Відкритий код.Месенджери з відкритим кодом дозволяють будь-кому перевірити код програми на наявність можливих вразливостей та загроз.
  • Необхідність реєстрації з номером телефону.Месенджери, які не потребують вашого номера телефону для реєстрацію, надають вам більше анонімності.
  • Функція самознищення повідомлень.Ця функція дозволяє вам видаляти повідомлення з вашого пристрою та з пристрою вашого співрозмовника після певного проміжку часу.

Однак пам’ятайте, що жоден із месенджерів не є абсолютно безпечним. Тому, щоб значно підвищити свій захист в онлайн-спілкуванні:

  • не використовуйте один і той же пароль для різних месенджерів;
  • встановіть двофакторну автентифікацію;
  • не діліться своїми особистими даними з незнайомими особами;
  • будьте обережні з переходами за посиланнями, які надсилають вам у месенджері.

Дбайте про свою безпеку завчасно, вибирайте перевірені месенджери та спілкуйтеся без зайвих ризиків!

[Безпечний хостинг і домен для твого сайту від rx-name.ua].