SSL-сертифікат

SSL-сертифікат – це електронний документ, що забезпечує безпеку зв’язку між веб-сервером і браузером користувача. Він шифрує дані, які передаються між цими двома пристроями, й унеможливлює їх перехоплення та зчитування сторонніми особами.

SSL-сертифікати є важливим елементом безпеки в Інтернеті. Вони використовуються на веб-сайтах, де користувачі вводять конфіденційну інформацію, до прикладу у вигляді паролів, номерів кредитних карток або ж персональних даних.

Однак не всі веб-сайти мають цей сертифікат безпеки. Тому так важливо при їх відвідуванні звертати увагу на наявність SSL-захисту. Але як перевірити чи має веб-сайт SSL-сертифікат? Про це ми й розповімо вам у цій статті.

Перевірка SSL-сертифіката у браузері

Найпростіший спосіб перевірити наявність SSL-сертифіката на веб-сайті – це подивитися на адресу в адресному рядку браузера. Якщо поряд із адресою веб-сайту зображено замок, то веб-сайт має SSL-сертифікат.

Наприклад, якщо ви відвідуєте веб-сайт Google, то в адресному рядку браузера ви побачите такий запис:

https://www.google.com/

Зліва від доменного імені «www.google.com» зображено замок. Це відповідно означає, що веб-сайт Google має SSL-сертифікат.

Проте, якщо поряд із адресою веб-сайту не зображено замка, то тоді відповідно у веб-сайту він відсутній. У такому випадку дані, які ви вводите на цьому веб-сайті, можуть бути незахищені та перехоплені сторонніми особами.

Перевірка SSL-сертифіката в налаштуваннях браузера

У деяких браузерах можна перевірити наявність SSL-сертифіката у самих налаштуваннях браузера.

Наприклад, у браузері Google Chrome для цього потрібно виконати такі дії:

  1. У меню браузера виберіть пункт «Налаштування».
  2. У розділі «Конфіденційність та безпека» виберіть пункт «Безпека».
  3. У розділі «Безпека» ввімкніть параметр «Завжди використовувати надійні з’єднання».

Після цього в адресному рядку браузера поруч із кожним веб-сайтом буде відображатися статус безпеки. Якщо статус безпеки вказує на те, що веб-сайт має SSL-сертифікат, то відповідно поруч із адресою веб-сайту буде зображено замок.

Перевірка SSL-сертифіката за допомогою онлайн-сервісів

Існує також ряд онлайн-сервісів, за допомогою яких можна перевірити наявність SSL-сертифіката на веб-сайті.

Одним із таких сервісів є SSL Shopper. Аби перевірити наявність SSL-сертифікату за допомогою нього, потрібно виконати наступні дії:

  1. Відкрийте веб-сайт SSL Shopper.
  2. У поле «Введіть адресу веб-сайту» введіть адресу веб-сайту, який потрібно перевірити.
  3. Натисніть кнопку «Перевірити».

У результаті сервіс SSL Shopper видасть вам інформацію про SSL-сертифікат веб-сайту, включаючи тип сертифіката, термін його дії та видавця.

Отже, узагальнимо, що перевірка наявності SSL-сертифіката на веб-сайті є важливою процедурою, яка допомагає захистити вашу особисту інформацію, і, виконуючи наведені у цій статті інструкції, ви зможете легко перевірити його наявність у будь-якому онлайн-середовищі.

Бережіть свої дані та завчасно піклуйтеся про їхній захист!