Бекап сервера

Уявіть, що ви фотограф, який знімає весілля. Впродовж свята ви робите сотні чудових кадрів, але раптом ваша камера ламається, усі фотографії втрачено… Проте, щоб уникнути таких катастроф, фотографи завжди роблять резервні копії своїх знімків, цим самим убезпечуючи себе від виникнення подібних ситуацій.

Те ж саме стосується і серверів: аби не втратити дані фахівці використовують їхні резервні копії – бекап серверів.

Бекап сервера – це копія даних, що зберігається на окремому носії, й те, що іноді може стати вашим рятівним кругом у низці непередбачуваних ситуацій. Наприклад, коли:

  • виходить з ладу жорсткий диск: це найпоширеніша причина втрати даних. Тому у такому випадку бекап допоможе вам відновити сервер без жодної шкоди для інформації;
  • випадково видаляються файли: навіть найдосвідченіші користувачі роблять помилки. Тож навіть у такому випадку ви зможете легко повернути втрачені файли бекапом;
  • сервер стає жертвою атаки: кібератаки – це серйозна загроза, і навіть тут бекап надасть вам можливість відновити роботу сервера після атаки;
  • ви хочете протестувати нове програмне забезпечення: перед установкою нового ПЗ на робочий сервер, рекомендується протестувати його на копії. Тому бекап вам знову в допомогу.

Де ж зберігати бекап сервера?

Є три способи зберігання бекапів сервера: локальне зберігання, хмарне сховище та зовнішній жорсткий диск. Давайте більш детально розглянемо переваги та недоліки кожного з них.

Локальне зберігання

Переваги: простота налаштування, доступність.

Недоліки: ризик втрати даних у разі пошкодження сервера або крадіжки.

Хмарне сховище

Переваги: високий рівень безпеки, доступність з будь-якого місця.

Недоліки: платні тарифи, залежність від інтернет-з’єднання.

Зовнішній жорсткий диск

Переваги: портативність, доступність.

Недоліки: ризик пошкодження або втрати диска.

Ви ж обираєте той спосіб, який є найбільш підходящим для зберігання вашого бекап сервера.

Де можна замовити бекап сервера?

Існує багато компаній, які пропонують послуги резервного копіювання серверів, і серед них сьогодні ми хотіли б розглянути хостинг-компанію RX-NAME, яка пропонує своїм клієнтам сервери VPS з послугою резервного копіювання (бекапа). Завдяки ним ви можете автоматично створювати резервні копії ваших даних на хмарному сховищі, що водночас гарантує їхню безпеку та доступність. Налаштувати бекап можна в будь-який зручний час за допомогою зручного інтерфейсу.

Отже, давайте підсумуємо, що бекап сервера – це важливий інструмент, який допоможе вам уникнути втрати даних. І вибір його місця зберігання насамперед залежить від ваших потреб та бюджету загалом.

Тому ставтеся до цього процесу відповідально і завжди зберігайте свої дані в безпеці!