В кінці квітня з’явилось багато шумних новин про фармінг нової монети, яку можна майнити на дисках, що миттєво спричинило дефіцит SSD, NVMe та HDD дисків.

Що таке Chia Coin і як встановити фармінг монети?

Chia Network – це новий блокчейн та платформа смарт-транзакцій, які більш ефективні, децентралізовані та безпечні. Створена винахідником BitTorrent, Бремом Коеном на базі криптографічного методу Proof of Space (Доказ простору та часу) замінять енергоємне “доказ роботи” (proofs-of-work).

Фармінг ЧІА – чи це перспективно питаєте ви мене? Скажу – ТАК, це дуже-дуже перспективно і можливо це зробить вас мільйонером.

РІШЕННЯ ТІЛЬКИ ЗА ВАМИ!

Ми з командою вирішили перевірити та подивитися на практиці весь цей процес.

Запустили кілька серверів в дата-центрі Server.UA, один поставили SSD диск, на інший – NVMe. Це допоможе нам зрозуміти, який варіант краще вибрати.

Конфігурація серверів:

1 сервер – 2 CPU (24 ядра) / 8-16GB ОЗУ / 1 TB SSD

2 сервер – 2 CPU (24 ядра) / 64 GB ОЗУ / 4 TB NMVe

Завантажили мережеве сховище 2x10Gbit/s та виділили об’єм 24 TB HDD.

Підготували сервери перед встановленням chia, встановивши на сервери операційну систему Ubuntu останньої версії з графічним інтерфейсом та доступом до VNC. Сервери готові і тепер ми можемо розпочати встановлення chia. Процес встановлення дуже простий і вам не знадобляться серйозні навички адміністрування.

Для встановлення chia підійдуть і інші операційні системи: MacOS, Windows, CentOS, Debian. Опис встановлення доступний на офіційному сайті.

Для початку нам потрібно потрапити на сервер, використовуючи VNC:

Відкриваємо вікно терміналу та працюємо від імені користувача, а не від root.

Оновлюємо ПЗ

sudo apt-get update

sudo apt-get upgrade -y

Встановлюємо Git

sudo apt install git -y

Перевірка джерел та установка

git clone https://github.com/Chia-Network/chia-blockchain.git -b latest –recurse-submodules

cd chia-blockchain

sh install.sh

. ./activate

Встановлення графічного інтерфейсу

Для графічного інтерфейсу потрібно мати встановлену Ubuntu Desktop або аналогічну віконну систему.

Ви не можете встановити та запустити графічний інтерфейс від імені користувача root.

sh install-gui.sh

cd chia-blockchain-gui

npm run electron &

На цьому етапі ми завершили установку, і я вас вітаю з цим. Тепер просто запустіть програму, і почнеться синхронізація з блокчейном чіа, процес якої займає трохи часу 3-6 годин.

Одразу хочу звернути вашу увагу, для зручності ви можете вибрати потрібну мову інтерфейсу програми, наприклад українську.

Далі нам знадобиться створити плот.

Перейдіть на вкладку Ділянки/Plots та натисніть кнопку Створити ділянку/Add a plot:

Создать плот в chia

Після цього ви побачите вікно з різними параметрами, які потрібно заповнити залежно від обраних вами потужностей сервера:

Детальніше про параметри:

  1. Виберіть розмір ділянки / Choose Plot Size. Згідно рекомендації на сайті chia.net, ділянку потрібно вибирати k=32, це 101,4 Гіб (109 Гб). Детальніше можете подивитись на їх сайті, якщо хочете вносити інші зміни.
  2. Виберіть кількість ділянок / Choose Number of Plots. Тут вказується, яка кількість ділянок буде формуватися одночасно. Для формування однієї ділянки тимчасово буде зайнято 256 Гб на вашому жорсткому диску. Тому, у вас повинен бути вільний SSD/NVMe диск з таким простором, щоб ви змогли сформувати один плот. Для тестів взяли на одному сервері SSD 1 Тб і вибирали дві-три ділянки. Для плоту потрібні потужні процесори, тому цей параметр ви маєте розраховувати на основі своїх параметрів. Чим більше у вас буде ядер, тим швидше будуть створені плоти. Також ви можете редагувати додаткові опції / Advanced Option і вказувати, скільки ядер використовувати для створення плотів.
  3. Виберіть тимчасовий каталог / Select Temporary Directory. Вказуємо наш SSD диск, на якому будуть створюватися тимчасові файли обсягом 256 Гб. Після того, як плот буде сформований, всі тимчасові файли будуть автоматично видалені, а якщо виникла якась проблема, причина якої може бути відключення світла, то треба видалити з каталогу всі тимчасові файли і почати весь процес заново.
  4. Оберіть остаточний каталог/Select Final Directory. У цьому каталозі буде розміщено плот(и). Тут треба вказати ваше сховище HDD, зверніть увагу не на SSD або NVMe. Звичайне сховище, у нашому випадку, ми зробили його мережевим, підключивши двома оптичними шнурами 10 Gbit/s, для більшої швидкості передачі файлів.

Заповнивши всі необхідні нам параметри, чекаємо на кнопку Створити плот/Create Plot, і почнеться плоттинг.

Після того, як буде сформовано хоча б один плот, розпочнеться синхронізація, а також автоматично розпочнеться фармінг.

На цьому, власне, все. Далі робіть висновки і заробляйте.

Зверніть увагу на напис у правому нижньому куті: Очікуваний час до виграшу/Estimated Time to Win: 9 років. Це означає, що приблизний час для виграшу і заробітку одного Chia складає 9 років при трьох плотах. Тому чим більше плотів, тим швидше буде виграш. Додавши трохи більше плотів, час зменшився до 7 років.

Скільки коштує CHIA?