Для розміщення сайтів у мережі потрібний сервер. Хостинг – це можливість розмістити ресурс на сервері провайдера за певну плату. Існує кілька можливих варіантів рішення, які користуються популярністю. Традиційні провайдери йдуть, тому що не забезпечують необхідну функціональність та продуктивність.

Найпопулярнішим стає розміщення веб-сторінок на віртуальних або виділених серверах. Також використовуються хмарні технології, які суттєво знижують обчислювальну потужність. Вибір того чи іншого рішення залежить від напряму діяльності, цілей та трафіку. Щоб підібрати хостинг, важливо враховувати багато факторів.

Визначення VPS та VDS

VPS – технологія, яка використовується для розміщення сайтів на виділених обчислювальних платформах. Це один із найпоширеніших варіантів розташування сайтів у мережі, що забезпечує продуктивність та цілодобовий доступ.

По суті є розподіленою системою з певною кількістю працюючих віртуальних машин. За функціональністю та принципом застосування практично нічим не відрізняється від фізичних пристроїв, за що технологія більш зрозуміла користувачеві. Замовляючи віртуальний сервер, користувач отримує права root, тому робить усі необхідні дії у процесі експлуатації.

VDS – технологія, яка передбачає використання виділеного віртуального простору. Ці поняття відрізняються, тому не слід плутати виділені та приватні серверні технології.

Суть роботи виглядає так. Пристрій здатний запустити на виконання відразу кілька віртуальних машин. Їхня кількість залежить від обчислювальної потужності установки. В результаті виходять різні та окремо функціонуючі машини, що працюють незалежно один від одного, обмінюючись всією інформацією в процесі експлуатації та обробки даних на серверній стороні.

Таке рішення дозволяє створити різні IP-адреси для кожної віртуальної машини, незалежно від її завантаженості. Також можна вручну вказати адресу або використовувати один і той же для декількох пристроїв.

Характеристика роботи віртуального простору полягає в тому, що немає жодних обмежень за кількістю інформації, що розміщується. Користувач розміщує сайти, адреси та інші дані у будь-якій кількості. Поломка одного віртуального сервера не виведе з ладу роботу системи. Це полегшує ремонт, дозволяє підтримувати сайт у працездатному стані. Створення резервної копії інформації та сайту дозволяє швидко перемістити все необхідне на інший віртуальний сервер, зберігши всю інформацію.

Робота віртуального сервера можлива за рахунок технологій, які використовують віртуалізацію як робочий інструмент. Віртуалізація сприяє логічному поділу різних обчислювальних процесів, що дозволяє кожному серверу працювати незалежно від іншого. Вирізняють такі типи віртуалізації:

  • На платформі операційної системи. Окремі копії ядра операційної системи запускаються і працюють незалежно один від одного. Як операційна система застосовується Linux. Користувач має право встановити виключно Linux. Такий метод відрізняється простотою управління навіть недосвідчених користувачів. Технологію використовують різноманітні провайдери. Надається технічна підтримка.
  • З використанням апаратної складової. Для цього використовується спеціалізоване обладнання. Гіпервізор – це апаратний засіб, який дозволяє запускати відразу на одному хостингу кілька різних віртуальних машин, що працюють на різних програмних та апаратних платформах. Це складніший для підтримки варіант. Дозволяє обслуговувати великі проекти, надає доступ користувачам з різним рівнем доступу. Має велику пропускну здатність і гнучкість.

Вибір технології виділеного сервера залежить від масштабів проекту та можливостей власника. При виборі важливо враховувати можливість масштабування та рівень навантаження системи.

У чому основні відмінності між VPS та VDS?

Виділений та приватний сервери практично нічим не відрізняються. Вони забезпечують однаковий функціонал. Під час роботи використовуються аналогічні технології. Якщо перекладати дослівно, то VPS і VDS є обчислювальні потужності для самостійного використання. Ці поняття тотожні, тому використовується одне з визначень для позначення віртуального хостингу.

Система використовується дедалі частіше розміщення різних ресурсів. Ця технологія дозволяє розгорнути розподілену віртуальну систему, отримати доступ до ресурсів віддалено за потреби, забезпечити управління великими обчислювальними потужностями. Це оптимальний варіант для фахівців, які займаються розробкою та тестуванням додатків. Особливості та характеристики Virtual Dedicated Server:

  • Розташування в окремому просторі. Фізично кожна віртуальна машина розміщується за адресою на певному сервері. При цьому для кожної установки виділяється окреме адресне середовище, що забезпечує роботу в незалежному режимі без допоміжних систем.
  • Є потрібні ресурси. Продуктивність кожної окремої машини впливає іншу. Кожен використовує ресурси зі свого джерела. Обмін обчислювальними даними можна через головний сервер за певним протоколом. Це гарантує роботу розподіленої віртуальної системи на серверній частині.
  • Можливість змінити IP-адресу. Для кожного віртуального пристрою використовується окремий адресний простір. Це гарантує розподіл інформації та захищеність від сторонніх.
  • Нема обмежень. Кількість сайтів і відвідувань, що розміщуються, не обмежується. Техніка має високу пропускну здатність, забезпечує необхідну продуктивність системи.

Виділений сервер доцільно використовуватиме великих проектів. Для запуску сайтів-візиток та інших простих веб-сторінок це буде зайвою витратою ресурсів.

Фізичні сервери використовуються дедалі рідше. Це з великими витратами підтримку їх працездатності. Оптимальне рішення – використання виділеного сервера. Серед переваг виділяють:

  • Доступна вартість. Ціна оренди набагато нижча, ніж при використанні фізичних обчислювальних потужностей. При цьому не потрібно дбати про встановлення ліцензійних програм. Це завдання бере на себе провайдер.
  • Можливість масштабування. Виділені обчислювальні потужності оновлюються простіше. Для цього не потрібно перезапустити комп’ютер. Достатньо оновити програму.
  • Простота застосування. Створення копії та архівація інформації займають менше часу. Керує системою будь-який користувач після вивчення інструкції.

Виділений сервер характеризується високим ступенем захисту. Оновлення всіх протоколів безпеки відбувається автоматично. Використання серверної частини у вигляді фізичного пристрою має сенс лише у тому випадку, якщо не потрібні значні обчислювальні потужності.

Кому і коли потрібний VDS?

Виділити віртуальний сервер потрібно для виконання різних завдань. Технологія застосовується для великих майданчиків та інтернет-магазинів. VDS використовується у таких випадках:

  • Для працездатності середніх та великих майданчиків. Інформація користувача захищається протоколами безпеки. Сайт розміщується на гнучкій та надійній платформі.
  • Для тих, хто планує в короткий термін збільшити кількість відвідувань ресурсу. Для обробки великого трафіку потрібні обчислювальні потужності.
  • Розміщення кількох сайтів із необхідністю масштабування. Це забезпечує приріст трафіку.

Виділений хостинг гарантує безпеку та захищеність інформації користувача. В результаті власник отримує можливість контролю панеллю управління та використання лише потрібних програм для роботи.

Що ж вибрати: хмара чи виділений сервер?

Для розміщення сайтів немає універсального рішення. Хмара та віртуальний сервер характеризуються різною функціональністю, тому використовують для різних цілей. Вибираючи хмарну або виділену службу, враховуються функціональність та необхідні робочі параметри.

Для невеликих або тимчасових проектів вибираються виділені серверні потужності. Це підходить для невеликих організацій, що працюють у місцевих масштабах.

Для масштабних проектів потрібні інші інструменти, які забезпечують технології виділеної хмари. Вони дозволяють масштабувати та змінювати обчислювальну потужність залежно від ступеня розвитку проекту.

Вибір того чи іншого варіанта – непросте завдання. Рекомендується звертатися до фахівців, які допоможуть провести встановлення програм, пояснять особливості підтримки та управління. Тільки добрий провайдер надасть все необхідне для оптимальної роботи сайту.

Выбор того или иного варианта – непростая задача. Рекомендуется обращаться к специалистам, которые помогут провести установку программ, объяснят особенности поддержки и управления. Только хороший провайдер предоставит все необходимое для оптимальной работы сайта.