Сьогодні ми розглянемо чинники, які впливають на ціни доменних імен.

Якщо ви коли-небудь стикалися із завданням реєстрації доменного імені, то повинні були звернути увагу на те, що діапазон цін коливається від кількох доларів до кількох тисяч доларів. Відомо, що ціна сягала кількох десятків мільйонів доларів. В історії є багато прикладів, один з них – VacationRentals.com, він був проданий за 35 млн доларів, як пояснив засновник сервісу бронювання готелів HomeAway Брайан Шарплес, компанія вирішила купити цю адресу в 2007 році, щоб їм не заволоділи їх конкуренти – аналогічний Сервіс Expedia.

З огляду на це, з упевненістю можна сказати, що відповідь на запитання “Скільки коштує доменне ім’я?” – Не дуже простий і зрозумілий.

Ціна доменів залежить від ряду факторів, у тому числі від доменних зон та вибору реєстратора, тому перед покупкою нового домену важливо уважно розглянути кожен із них.

Давайте ж розглянемо ці фактори, а також деякі інші корисні речі, на які ви зобов’язані звернути увагу при покупці нового домену, і до кінця статті ви матимете більш чітке уявлення, як саме визначається вартість доменного імені.

З чого складається вартість доменних імен?

Як ми вже згадували, є кілька факторів, що впливають на це:

1. Доступність

Якщо ви придумали доменне ім’я, яке ще не було зареєстроване, то швидше за все, вам потрібно буде заплатити за нього 10$-15$ (залежно від обраної вами доменної зони) так як нові домени завжди дешевші за існуючі. Також підбираючи домен, слідкуйте за тим, щоб він був логічно обґрунтований. У ньому має бути вказівка на тематику сайту. У назву доменного імені можна помістити ключове слово, що стосується вашої діяльності. Це допоможе клієнтам та відвідувачам швидше запам’ятати ім’я сайту. Таким чином, маючи трохи креативності, ви легко зможете отримати відмінний домен, який вам обійдеться дешево. Тим не менш, якщо ви зупинили свій погляд на домен, який вже зареєстрований на чиєсь ім’я, будьте готові до переговорів і зрештою заплатити за нього “хороші” гроші, тому що не всі люди готові запросто віддати свій домен.

RX-NAME.UA допоможе вам легко перевірити, чи доступне доменне ім’я і у скільки вам можуть обійтися різні його версії. Пам’ятайте, що перевірка доступності домену є гарною опорною точкою, не зважаючи на те, чи хочете ви купити домен або ж продати?

2. Реєстратор
Ціна вашого майбутнього домену також буде залежати від обраного вами реєстратора доменів. Якщо ви новачок у покупці доменів, докладіть зусиль, щоб вибрати правильного реєстратора, інакше це може призвести до втрати вашого домену.

Ви також повинні пам’ятати, що для збереження прав на свій домен необхідно щорічно продовжувати його реєстрацію. Ось чому так важливо вибрати надійного та прозорого постачальника доменів щодо їх цін.

Ось на що потрібно звертати увагу при виборі реєстратора:

Низькі ціни – зрештою, ви не захочете витрачати всі свої заробітки чи заощадження на покупку свого першого домену. Шукайте реєстраторів, що пропонують конкурентоспроможні ціни (RX-NAME є одним з них), та купуйте там свій домен.

Можливість автоматичного продовження домену

Реєстратор, який може автоматично продовжити домен є гарним варіантом для тих, хто не хоче мати справу з продовженнями щороку, так що не забудьте перевірити, чи пропонує ваш реєстратор цю функцію.

Безкоштовний захист WHOIS (сервіс отримання реєстраційних даних про власників доменних імен, IP-адрес та автономних систем.) – якщо ви не хочете, щоб люди дізналися інформацію про вас і ваш домен, то переконайтеся, що вибраний вами постачальник пропонує захист WHOIS.

Однак, ви повинні бути обережними і переконатися, що захист поставляється безкоштовно. Ми поговоримо про це згодом.

3. Доменна зона

А це те, що безумовно впливає на ціну вашого домену. Коротше кажучи: чим популярніша доменна зона, тим більше ви заплатите за домен.

Такі зони, як .COM, .CO, .IO і навіть .NET завжди коштуватимуть набагато дорожче, ніж такі, як .XYZ, .INFO та інші менш популярні. Причина цього полягає в тому, що користувачі інтернету не дуже добре знайомі з останніми і не довіряють їм так само сильно, як .COM домену.

Звичайно, ви самі вирішуєте, чи варто вам більше дбати про довіру чи економію. Якщо вам потрібна довіра, то одна з доменних зон верхнього рівня – це те, що вам потрібне. Якщо це не так важливо для вас, під час реєстрації ви можете вибрати дешевшу зону.

4. Ключові слова

Хоча ключові слова в доменному імені можуть не вплинути безпосередньо на ваші зусилля пошукової оптимізації, вони, безумовно, допоможуть вам створити сайт і бренд, оптимізовані для SEO. Ось чому домени, що містять спільні ключові слова з великим обсягом пошуку, часто набагато дорожчі, ніж домени без них.

Чим більше людей знають ключове слово у вашому імені, тим більше вони будуть його шукати, і тим популярнішим буде ваше доменне ім’я/бренд. Тим не менш, якщо справа доходить до вибору між доменом із загальним ключовим словом або повністю унікальним ім’ям, ми пропонуємо вам вибрати останнє, тому що унікальні імена набагато простіше брендувати, а також вони дешевші.

Додаткові можливості та прихована плата за домени

Це один з основних факторів, які можуть вплинути на кінцеву ціну вашого доменного імені. При покупці нового домену легко загубитися протягом всього процесу і забути про додаткові витрати і приховані комісії, але це безумовно те, на що вам варто звернути увагу.

Отже, які приховані витрати могли б взяти до уваги?

Захист конфіденційності

Пам’ятайте, ми згадували, що вибраний вами реєстратор доменів має пропонувати безкоштовний захист WHOIS? Причина полягає в тому, що багато провайдерів фактично стягують плату за захист конфіденційності на щорічній основі, що підвищує витрати для вас, які можуть подвоїти ціну оплати за реєстрацію домену.

Тому, перш ніж купувати домен, обов’язково перевірте, чи реєстратор пропонує захист конфіденційності безкоштовно або за додаткову плату. Так як це те, що вам дійсно потрібно, щоб люди не могли знайти вас і вкрасти ваше доменне ім’я, і погодьтесь, завжди приємніше отримати щось безкоштовно?

Щорічне продовження

Коли ви вирішите купити доменне ім’я, переконайтеся, що плата за продовження не відрізняється від початкової ціни або не вище за неї. Багато реєстраторів використовують знижки, щоб обманом змусити вас купити домен на рік, а потім забувають згадати, що плата за продовження втричі перевищує початкову ціну.

У зв’язку з цим важливо, щоб ви знали про ціну продовження від самого початку (якщо вона є) і вирішили, підходить вона вам чи ні. Як ми вже згадували раніше, ви також можете вибрати опцію автоподовження і не турбуватися про це, коли настане час “оновлення” для вашого домену.

Трансферні збори

У той чи інший момент ви можете вирішити, що хочете змінити реєстратора, коли (і якщо) ви це зробите, не забудьте спочатку перевірити, чи не стягуються з цього процесу якісь значні збори за передачу. Більшість реєстраторів не згадуватимуть про це, але коли настане час, вони стягуватимуть з вас чималу плату за перенесення домену.

Завжди читайте дрібний шрифт незалежно від того, який ринок чи реєстратора ви виберете, оскільки це позбавить вас безлічі неприємностей у довгостроковій перспективі.

Домени ділової пошти

Купуючи доменне ім’я, ви можете помітити, що деякі реєстратори пропонують доповнення у вигляді поштового домену, який допоможе вам налаштувати професійний бізнес-аккаунт для роботи з новим доменом.

У багатьох випадках це простий спосіб отримати від вас більше грошей, тому важливо пам’ятати, що насправді вам не потрібно отримувати домен електронної пошти, тим більше, що ряд хостинг-компаній пропонують цю можливість безкоштовно.

Заключні Думки

Так, важливо вибрати доменне ім’я, яке вам сподобалося, але важливо також розуміти, що не варто кидатися в цю справу непідготовленими і витрачати всі свої гроші. Але це і не означає, що ви повинні вибрати найдешевше доступне доменне ім’я. Потрібно вивчити всі варіанти та провести аналіз, перш ніж йти на це.

Як ви вже побачили, існує безліч факторів, які впливають на вартість доменного імені, і якщо ви хочете купити його за розумною ціною, варто дотримуватись наступних правил:

• Виберіть нове доменне ім’я, а не існуюче,

• Виберіть (надійного) реєстратора, який пропонує конкурентоспроможні ціни,

• Отримайте менш популярне розширення, ніж .COM,

• Виберіть унікальне доменне ім’я, а не ім’я, засноване на ключовому слові,

• Ознайомтеся з дрібним шрифтом про захист конфіденційності, трансферні платежі та щорічні продовження.

Ми сподіваємося, що ця стаття допомогла вам краще дізнатися які фактори визначають ціни доменного імені, а так само якщо ви вирішите придбати домен, то будете повністю готові до будь-яких сюрпризів або перешкод, на які ви натрапите. І, як завжди, RX-NAME допоможе вам не тільки знайти ідеальний домен для вашого бізнесу, але й зареєструвати його без зайвого клопоту та в найкоротші терміни.