Розміщення сайту за протоколом HTTPS забезпечить більш високі позиції та підвищить рівень безпеки. Захищеність інформації користувача формується за рахунок використання SSL-сертифіката. Підключення до безпечного протоколу допомагає краще розпізнаватись пошукачами в процесі обробки. Google швидше проводить індексацію для сайтів за протоколом HTTPS.

В результаті збільшується цільовий трафік, веб-сторінка займає вищі позиції. За адресою переходить більше клієнтів, що збільшує відвідуваність. HTTPS став загальним стандартом. Сайти з HTTP мають менший рівень довіри, поступово йдуть на другий план, відзначаються пошуковими системами як підозрілі. Має сенс перейти на новий домен. Для цього дотримуються необхідної інструкції.

Купівля та встановлення сертифіката

Перед тим, як встановлювати захищений сертифікат, необхідно перевірити хостинг або виділений сервер. Процедура переходу залежить від початкових параметрів ресурсу. Процес повинен виконуватися фахівцем відповідно до обраного алгоритму дій. Щоб процедура пройшла успішно, необхідно дотримуватись загальних правил. Важливо звернути увагу на такі деталі:

  • Ознайомитись з особливостями та умовами хостингу. Він повинен надавати підтримку SSL-сертифікату. Якщо такої підтримки немає, доведеться подбати про перенесення ресурсу до нового провайдеру. Через це зміниться IP-адреса домену, що слід брати до уваги.
  • Знайти досвідчених фахівців, які допоможуть з виконанням поставленого завдання. Важливо звернути увагу на наявність безкоштовної технічної підтримки після переїзду.
  • Підібрати потрібний час. Це один із важливих етапів. Під час переїзду сайт втратить свій трафік. Переїзд рекомендується в період найменшої відвідуваності ресурсу. Це дозволить зберегти клієнтуру.

При переході на нове шифрування необхідно створити резервну копію всіх файлів. Незалежно від результатів виконання операції, необхідно забезпечити можливість відкату. Це потрібно у разі критичних помилок під час перенесення.

Абсолютна маса посилань замінюється на відносну. При переїзді це полегшує завдання, дозволяючи провести індексацію в автоматичному режимі. Всі сторінки будуть перенаправлені на нову адресу, забезпечать вільний та безперебійний доступ до інформації на ресурсі. Відносні посилання зазначаються у всіх документах. Цей етап є обов’язковим для виконання.

Вибір сертифіката

Залежно від цілей та особливостей сайту важливо правильно підібрати технологію для забезпечення безпеки даних користувача. Є кілька різних типів сертифікатів залежно від призначення та особливостей використання:

  • З перевіркою домену. Такий варіант популярний серед звичайних громадян та юридичних осіб. Це дозволяє визначити належність ресурсу певному власнику. В результаті користувач отримує підтвердження захищеності інформації, що засвідчується в безпеці. При цьому для оформлення сертифіката не потрібна докладна інформація про власника. Всі дані знаходяться у безпеці, дозволяють здійснювати безпечні комерційні угоди в Інтернеті.
  • З перевіркою організації. Використовується для підприємців та компаній. Підтверджує приналежність сайту до певної організації. Подається заявка до центру сертифікації, який займається перевіркою. Власник отримує документ. У ньому описано результат перевірки. Підходить для інтернет-магазинів, юридичних організацій та інших закладів.
  • З розширеною перевіркою. Підходить для великих організацій. Має на увазі проведення ретельної перевірки компанії після надсилання заяви. В результаті видається сертифікат, що підтверджує надійність та захищеність компанії. У пошуковій видачі такий ресурс відзначається галочкою, а поруч пишеться найменування організації.

При виборі сертифіката можна захистити основну адресу ресурсу та всі піддомени. Це гарантує безпечний перехід на всі сторінки сайту. Також є спеціальна можливість – оформлення картки з усіма даними про організацію.

Встановлення SSL сертифіката та налаштування сайту

Спочатку активується SSL-сертифікат після його придбання. Ця процедура залежить від обраного типу захисту. Як правило, все відбувається в автоматичному режимі. У деяких випадках проводиться перевірка достовірності інформації. Для цього надається відповідний сертифікат із результатами перевірки.

Після активації на пошту надсилаються подальші інструкції. Вказується порядок дій щодо встановлення сертифіката. Особливості процедури залежать від того, на якому хостингу розміщено домен.

Найпростіший варіант – покупка сертифікату на тому майданчику, де вже розміщено сайт. Для цього достатньо підібрати відповідні умови, після чого здійснити оплату через особистий кабінет. Це найменш витратний спосіб, що дозволяє заощадити час. В результаті перевіряється коректність інсталяції та розміщення всієї маси посилань.

Сертифікат можна придбати в центрі сертифікації. Для цього потрібно виконати такі дії:

  1. Зареєструватись на ресурсі. Підібрати відповідний вид сертифіката в залежності від розміщення сайту та його призначення.
  2. Згенерувати спеціальний файл у вигляді заявки, в якому містяться вся інформація про власника та ключ безпеки ресурсу. Обов’язково потрібно зберегти дані під час надсилання запиту. Вони будуть потрібні для подальшої верифікації.
  3. Далі проводиться оплата послуги. На пошту надходить підтвердження домену. Це потрібно для посвідчення особи власника.
  4. На останньому етапі центр сертифікації надсилає сертифікат безпосередньо в окремому файлі.
  5. Замовник встановлює сертифікат. Для цього знадобиться ключ, збережений раніше.

Після завершення інсталяції залишається перевірити правильність всіх операцій. Після цього достатньо провести деякі налаштування для коректної роботи сайту за новим протоколом.

Перевірка роботи сайту та правильності встановлення

Щоб перевірити правильність проведеної процедури, користуються спеціальними сервісами. Потрібно заповнити форму, вказавши нову адресу сайту. В результаті перевірки надається звіт, в якому описується коректність доступу до тієї чи іншої сторінки ресурсу. Якщо є помилки, виводиться відповідне повідомлення. Після цього слід звернутися до фахівців, які допоможуть вирішити проблему.

Налаштування 301-го редиректу

Важливо налаштувати перенаправлення за кодом 301, який потрібний для коректності перевірки пошуковими роботами та індексації сторінок. Це дозволяє виключити стару адресу із перевірки.

Ввести відповідні параметри на хостингу можна через панель керування. Залежно від провайдера також може знадобитися внести зміни до документа .htaccess.

Якщо ресурс розміщується на виділеному сервері, користуються спеціальним програмним забезпеченням Nginx. Також можна скористатися конструкторами або звернутися до фахівців за підтримкою.

Внесення правок для пошукових систем

Після встановлення Secure Sockets Layer необхідно внести редагування для розпізнавання та індексації пошуковими системами. Для цього потрібно працювати з основними файлами сайту.

Змінити дані в robots.txt та sitemap.xml

Після формування протоколу захищеності необхідно виправити розташування всіх елементів ресурсу. Документ sitemap.xml знаходиться в кореневій директорії на серверній стороні. Для його заміни достатньо скопіювати документ із використанням панелі керування або протоколу FTP. Нова карта розміщується за тією самою адресою, як і старий документ. Його можна переглянути за відповідною адресою.

Для індексації пошуковими системами потрібно внести деякі редагування в robots.txt. Для цього достатньо завантажити новий файл на місце старого. Щоб це зробити, достатньо перейти на панель керування. Після цього документ завантажується за допомогою провідника або протоколу керування файлами.

Усі налаштування можна проводити вручну або автоматично. Для автоматичного налаштування достатньо перейти на відповідні вкладки панелі керування ресурсом. Усі дані вказуються автоматично відповідно до попередніх результатів.

Змінити дані в Google Search Console

Відразу після переходу на новий протокол захисту падає трафік. Це нормальне явище. Щоб усунути проблему, потрібно вказати нові дані для пошукових систем. Для цього потрібно перенести всі відомості зі старого протоколу оновленого HTTPS.

Далі потрібно почекати, доки сайт повторно проіндексується. Ця процедура може тривати кілька тижнів, залежно від особливостей розміщення ресурсу в Інтернеті.

Перехід на новий протокол захисту допоможе підвищити позиції сайту щодо пошукових систем. Це також формує певний рівень довіри відвідувачів.