UA – це домен верхнього рівня на території України. Він використовується для реєстрації нових сайтів, орієнтованих на українських користувачів. Як правило, піддомени другого рівня використовуються під час реєстрації торгових марок чи організацій комерційного характеру. Відповідно до чинного законодавства, реєстрація доменів другого рівня в доменній зоні можлива в тих випадках, коли найменування сайту повністю збігається з назвою торгової марки.

Доменна зона діє на території України. Це національний домен, який використовується власниками під час реєстрації сайтів, орієнтованих на українських користувачів. Знаходиться серед лідерів за кількістю зареєстрованих ресурсів – представлено понад 550 тис. імен. При реєстрації важливо уникати поширених помилок. Серед характеристик доменної зони виділяють:

  • Приватні найменування сайтів у піддомені другого рівня реєструються лише в тому випадку, якщо компанія має офіційний товарний знак на товари або послуги, що надаються. В іншому випадку забороняється реєстрація доменного імені у зоні.
  • Зареєструвати домен вийде лише у випадку, якщо власником торгової марки є власник сайту.
  • Торгові марки часто реєструють лише для того, щоб отримати хостинг у домені UA. Важливо співпрацювати із ліцензованим реєстратором. Це допоможе заощадити час. Перед проведенням процедури краще проконсультуватися з кваліфікованим реєстратором, який допоможе вирішити всі проблеми.
  • Торгових марок з одним класом діяльності багато, домен лише один. Через це виникають конфлікти із назвою для сайтів. Насамперед розглядаються ті заявки, які було подано раніше.

Реєстрація імені у зоні UA підійде для тих, хто займається бізнесом чи має свою торгову марку. Це допоможе скоротити витрати, а також зробити бренд більш впізнаваним. Домен верхнього рівня має свою історію та цікаві нюанси, про які цікаво знати.

Коли було зареєстровано?

Офіційно домен верхнього рівня розпочав своє існування 1 грудня 1992 року. Джон Постел – один із родоначальників впровадження та появи інтернету у повсякденності – вніс відповідне доменне ім’я на сервери. Саме на той час з’явилися перші публічні домени в українських областях, які почали поступово розвиватися та ставати більш поширеними на території країни. Адмініструвати всі ці серверні обчислювальні потужності довелося Олегу Волощуку.

Перші доменні імена були офіційно зареєстровані у 1995 році. Їхнім адмініструванням займалися досвідчені фахівці – Ігор Свиридов та Дмитро Кохманюк. Вони створили українську мережеву асоціацію, яка опікувалась усіма питаннями, пов’язаними з реєстрацією доменних імен. Згодом почала активно розвиватися мережа публічних регіональних доменів, які набули поширення по всій країні.

На початку двохтисячних років виникла ціла структура мережевих адміністративних потужностей. Було підписано відповідний меморандум, в якому йшлося про створення об’єднання інтернет-провайдерів в Україні під доменною зоною UA. Це стало офіційним визнанням та досягненням українського суспільства. На цей час з’явилося багато сайтів, зареєстрованих у доменній зоні. Вони мали відношення до комерційної діяльності. При цьому вони мали офіційну реєстрацію, що дозволяло юридично вести комерційну діяльність.

Згодом з’явилося більше доменів другого рівня. Було створено організації для підтримки та реєстрації сайтів у домені. Через це виникли проблеми із поділом повноважень. Впровадили хмарні технології, які суттєво спростили завдання зберігання та розподілу ресурсів між обчислювальними потужностями системи. З’явилося понад 500 тис. реєстрацій. Можна використовувати символи кирилиці та доменні імена третього рівня.

Наразі назви та реєстрацію сайтів контролює організація інтелектуальної власності. Вона надає послуги для вирішення спорів із доменних імен у зоні. Це дозволяє власнику торгової марки одержати ім’я, яке було зареєстроване іншою людиною або використовувалося не за призначенням. При поданні заяви на вирішення спорів достатньо надати докази з порушеннями використання доменного імені.

Перші сайти на домені

Хоча юридично UA почав існувати з 1 грудня 1992, неформально він підтримувався на рівні маршрутизації з кінця 1990 року. Вже тоді реєструвалися сайти та піддомени у доменній зоні. Після офіційної реєстрації координація та адміністрація виконувалася фахівцями – Дмитром Володіним та Миколою Саухом.

З осені 1991 року велася активна підготовка до реєстрації доменної зони. Технічна підтримка була надана міжнародними телекомунікаційними організаціями. Реальна робота домену розпочалася лише з січня 1993 року. Спочатку правила реєстрації були досить простими, що дозволяло кожному бажаючому створити сайт в доменній зоні.

На початку 1991 року Ігор Свиридов створив один із перших сайтів у домені UA – softp.kiev.ua. Тоді всі поштові сигнали проходили через інший домен, тому офіційно найменування сайту мало кілька приставок. У ті часи доступ до інтернету був налаштований лише через електронну пошту, тому потрібно було дзвонити через швидкий модем.

Поступово почали з’являтись домени другого рівня. З 1995 почали активно функціонувати публічні домени – net.ua, gov.ua, com.ua. Згодом з’явилися регіональні піддомени, які використовувалися для локалізації сайтів у певних областях України.

Далі з’явилися інші домени другого рівня. Це публічні домени edu.ua та org.ua. Тепер з’являлися освітні ресурси та організації. Перше приватне доменне ім’я з’явилося лише у 2001 році – business.ua. До 2000 років вже сформувався шар компаній-реєстраторів та сайтів, що реєструвалися. Тоді всі правила та принципи регулювалися виключно правилами домену UA.

Історія розвитку

Після реєстрації мережа активно розвивалася на території України. До 1995 року з’явилися піддомени другого рівня. Було створено асоціацію співробітників, які адміністрували та контролювали реєстрацію в доменній зоні. До 1997 року виникла структура громадських регіональних адрес. Вони використовувалися для створення обласних ресурсів, орієнтованих на комерційну діяльність організацій у відповідних регіонах.

2000 року в Києві підписали Меморандум. У ньому йшлося про об’єднання зусиль усіх державних структур та інтернет-провайдерів для створення національного реєстру доменних імен, що знаходяться у зоні UA. Це стало проривом у національному розвитку інтернету в Україні. До кінця 2000 року сформувалося ціле співтовариство компаній, які займалися реєстрацією доменних імен. Їхня діяльність регламентувалася чинними документами.

Наприкінці 2000 року також сформували державну організацію, яка стала членом спільноти операторів Інтернет в Україні. Було зареєстровано організацію «Хостмайстер». Ця компанія підтримує реєстр UA. У цей час з’явилося перше приватне ім’я другого рівня business.ua. У цей період виник невеликий конфлікт між органами державної влади та компанією «Хостмайстер». Державна влада хотіла взяти контроль за адмініструванням домену.

Згодом впровадили хмарну технологію для серверів доменної зони. Це дозволило збільшити обчислювальну потужність і підвищити ефективність зберігання даних на серверних комп’ютерах.

2010 року з’явилося понад 500 тис. сайтів у зоні. З’явилася підтримка IPv6. Також уперше створили дзеркало кореневого сервера. Це дозволило впровадити застосування для назв сайтів символів кирилиці.

2011 року з’явилася нова технологія EPP. Було проведено першу профільну конференцію, на якій розглянуто сучасні проблеми мережевих технологій у домені. У 2014 році компанія «Хостмайстер» уклала договір щодо розподілу доменних імен у зоні.

З березня 2013 року завершилась процедура делегування. Було створено домен УКР. З’явилася також система пріоритетів під час реєстрації нових доменів. Було визначено правила реєстрації, які дозволили одержати назву для сайту всім бажаючим. Серед основних характеристик виділяють такі:

  • Заявник самостійно вибирає назву домену. Чинний принцип, за яким перша заявка вважається пріоритетною.
  • Домен УКР не говорить про належність до українського сегменту. Це дозволяє створювати ресурси міжнародного призначення, що є вигідним для тих, чия робота орієнтована на зовнішній ринок.
  • Дозволяється реєструвати лише імена другого рівня.
  • Термін реєстрації – від 1 до 10 років. Після цього потрібна повторна реєстрація.
  • Можна використовувати кирилиці, дефіс, апостроф, арабські цифри. Символи латини заборонено використовувати.

З травня 2019 року Міжнародна організація інтелектуальної власності надала свої послуги арбітражу для вирішення спорів щодо інтелектуальної власності на сайти у доменній зоні. В результаті, всі сайти піддаються перевіркам. Ця процедура дає можливість власнику торгової марки отримати свою законну назву, якщо вона була зареєстрована несумлінним власником.

Домени другого рівня, що відносяться до .UA

Є також географічні та комерційні домени другого рівня. Вони свідчать про належність сайту українській доменній зоні. Також є домени третього рівня. Сюди відносять регіональні піддомени для позначення певних областей країни. Існують ідентифікатори для комерційних, телекомунікаційних, освітніх та інших типів ресурсів.

Українські домени реєструються для різних цілей. Немає певних обмежень. При цьому є така умовна класифікація:

  • com.ua – підходить для позначення бізнес-структур, компаній чи організацій;
  • net.ua – використовується для провайдерів чи компаній, що надають телекомунікаційні послуги;
  • org.ua – державні організації та фізичні особи;
  • gov.ua – це сайти для державних структур та організацій;
  • in.ua – приватні сайти для певних груп населення.

Також виділяють комерційні домени. Вони використовуються для конкретних організацій та структур, які працюють у сфері надання товарів та послуг клієнтів. Сайти мають конкретні власники, тому вони можуть регулювати роботу домену, а також встановлювати конкретну ціну. Такі домени класифікують таким чином:

  • pp.ua – приватні особи, які займаються наданням послуг;
  • biz.ua – сюди належать юридичні особи, а також фізична особа-підприємець;
  • co.ua – різні організації та бізнес-структури;
  • v.ua – немає жодних обмежень при реєстрації.

Також є регіональні домени другого рівня, які використовуються для позначення сайтів у певних районах.

Висновок

Домен UA розповсюджений в Україні. Він відображає національну приналежність організації та компанії, а також дозволяє спрямувати просування у пошукових системах. Серед переваг реєстрації виділяють такі:

  • Відомий та надійний домен. Він викликає довіру серед українських користувачів, а також говорить про надійність та безпеку.
  • Зареєстровані сайти викликають більшу довіру. Для реєстрації потрібна торгова марка, тож власник проходить перевірки.
  • Можливість створити коротке та ємне ім’я, яке легко дізнається серед потенційних клієнтів. Назва орієнтована на український сегмент ринку.

Зареєструвати домен можна через три дні після оплати реєстрації та подання всіх документів, що свідчать про створення торгової марки. Максимальний термін реєстрації – 10 років.