Нові доменні зони з’являються досить часто. Вони використовуються для реєстрації різних веб-сайтів в інтернеті. На території України найбільш популярним є домен верхнього рівня UA, на якому зареєстровано більшу частину сайтів країни.

Доменне ім’я формується відповідно до встановлених правил. Домен складається з декількох компонентів: домену першого рівня, кореневого та другого рівня, а також піддомену.

Існує кілька різних видів імен верхнього рівня. Серед них виділяють такі:

  • Національні. Це унікальна послідовність символів, характерна для певної країни. Доменна зона визначена у кожній державі. Для України використається домен UA. Визначено свої правила реєстрації та формування найменування сайту. Обов’язкова умова – зареєстрована торгова марка для компанії або організації. Інакше використовуються домени другого або третього рівня. До них пред’являються менш суворі вимоги.
  • Географічні. Такі доменні імена орієнтовані певні регіони чи населені пункти. Вони прив’язані до локації, тому дозволяють просувати товари чи послуги, орієнтовані мешканців певної області. Назва може включати більше символів порівняно з доменами національного рівня.
  • Міжнародні. Такі доменні імена використовуються для позначення міжнародних організацій чи інших формувань, що працюють на міжнародному ринку. Такі домени доступні у всіх країнах. До них є доступ із будь-якої точки світу. Бувають такі зони – .COM, .NET, .ORG.
  • Нові міжнародні. Це сайти, які розташовані на хостингах нового покоління. Сюди відносять міжнародні домени з різними назвами, доступними по всьому світу. Реєстрацією займається міжнародна компанія ICANN, яка почала працювати у 2012 році. Вартість реєстрації складає 185 тисяч доларів. Вже прийнято понад 2000 заявок. Популярність таких доменів зростає, тому що дозволяє розширити можливості при просуванні.

В Україні популярним серед компаній та організацій є домен національного рівня. Також активно використовуються піддомени для сайтів державних структур, навчальних закладів чи особистих сайтів, блогів.

У чому успіх секрету нових доменних зон?

Більшість доменів використовується в традиційних зонах для розміщення різних сайтів. При цьому останніми роками набули популярності нові доменні імена, які з’являються та реєструються окремою організацією.

Проект реєстрації нових gTLD з’явився досить давно. Він переносився на невизначений час, а організації не бралися за реєстрацію. З 2011 року після щорічної конференції у Сінгапурі було ухвалено рішення про створення нових доменних імен. Цей проект має на увазі реєстрацію власного домену для всіх бажаючих. Власник автоматично стає адміністратором доменної зони, тому має право додавати та розробляти нові сайти на власному хостингу. Рішення про відкриту реєстрацію змінило концепцію інтернету, зробивши його більш гнучким інструментом для бізнесу та інших видів некомерційної діяльності.

Представники ICANN займаються реєстрацією нових доменних імен. Кількість бажаючих швидко зросла. Спочатку планувалося отримати менше 500 заявок у всьому світі, але ця кількість збільшилася вчетверо. Створення доменної зони потребує збору документів, перевірок та підтверджень, а також внеску у 185 тис. доларів. Для потенційних клієнтів це стало перешкодою.

Нові доменні зони відрізняються суттєвими перевагами порівняно з існуючими. Вони допомагають позначити, кому буде орієнтований сайт. Також це можливість показати рід діяльності. Відкриваються перспективи для маркетингового розвитку та просування. Нові домени знімають жорсткі обмеження. Немає жодних вимог до діяльності. Оригінальна назва дозволить чітко зазначити тематику, відмовившись від концепції певних доменних зон.

Як приклад можна навести домен .blog – відвідувачі відразу зрозуміють, що переходять на сайт особистого блогу. Доменне ім’я .coffee говорить про те, що сайт присвячений кав’ярні або кавовому магазину. Це спрощує завдання при пошуку, а також дозволяє продумати назву для відвідувачів і потенційних клієнтів.

Новий формат gTLG дозволяє зручніше розбити сайти окремими галузями. За допомогою таких ресурсів сайти розподіляються за певною тематичною спрямованістю, що складається з окремих категорій. Створює акцент виключно у тому, чим займається конкретна компанія. Визначено призначення та суть інформації на сайті, що дозволяє скласти певне подання у відвідувачів.

Гарна та ємна назва домену в поєднанні з ім’ям сайту стає відповідним плацдармом для рекламної кампанії. Такий підхід допомагає у просуванні через соціальні мережі чи пошукових системах. Вибравши відповідний доменний індекс, легко відгородити та якісно виділити бізнес серед інших.

Багато користувачів і власники компаній в останні роки віддають перевагу оригінальним і незвичайним іменам для своїх сайтів. Нове доменне ім’я робить сайт унікальним, таким, що запам’ятовується і акцентує увагу на тематичній спрямованості. Домен – це особа компанії, яка презентує товари чи послуги для потенційних клієнтів.

Як з’являються нові доменні зони?

Нові доменні зони з’являються за рахунок роботи спеціальної організації, яка має акредитацію корпорації ICANN. Тільки такі компанії мають право створення нових імен. Відповідно до програми створюються нові домени, які мають відмінні риси, дозволяючи акцентувати увагу на тій чи іншій особливості організації.

Такі домени дозволяють простіше визначати рід діяльності організації. При грамотному використанні та графіку просування сайти швидше виходять у топ. Подано понад 2000 тис. нових доменних зон. Вони обходяться значно дешевше для користувачів в порівнянні з іншими популярними доменами. Це пов’язано з низькою завантаженістю та великою кількістю вільних імен.

Серед переваг нових доменів виділяють такі:

  • Простота реєстрації доменного імені. Зареєструвати ім’я, що сподобалося, простіше, тому що в іменному просторі досить вільних найменувань порівняно з іншими доменами верхнього рівня. При цьому виходить відома і зрозуміла назва, яка легко запам’ятовується і читається.
  • Зрозуміла тематична спрямованість. У назві міститься частина, яка орієнтована на зайнятість компанії. Це дозволяє простіше ідентифікувати сайт, розуміти рід діяльності. Це збільшує струм цільової аудиторії, що допомагає при просуванні ресурсу. Часто використовується під час рекламних кампаній.
  • Нижчі ціни. У порівнянні з іншими популярними доменними зонами або національними доменами, цей варіант дозволяє зареєструвати сайт дешевше. Це з відносно невисокою завантаженістю проти іншими міжнародними варіантами. Кількість зон зростає, тож конкуренція знижується, а вартість стабілізувалася.
  • Простота моніторингу конкурентів. Простір gTLD дозволяє простіше відстежувати роботу потенційних конкурентів через вузьку галузеву спеціалізацію. Також такий варіант дозволяє швидше знайти партнерів чи фахівців для виконання того чи іншого завдання.

Є деякі доменні зони, які коштують дорожче. Це пов’язано зі спеціалізацією та іншими особливостями. Часто деякі користувачі важко запам’ятовують нове найменування через незвичний домен. При цьому нові доменні зони користуються популярністю, оскільки дозволяють збільшити можливості та просунутися в інтернеті.

Рейтинг

В Україні є різні популярні домени. В українському національному просторі створено багато сайтів, що просуваються через пошукові системи. Нижче наведено рейтинг найпопулярніших доменних імен:

  1. com.ua – один із популярних доменів в Україні. становить понад 35%. Використовується для українських компаній, орієнтованих на комерційну діяльність.
  2. com-домен верхнього рівня. Відсоткова частка серед усіх українських доменів становить 12%. Використовується для назви компаній, діяльність яких орієнтована не лише на український, а й на міжнародний ринок.
  3. in.ua – застосовується для приватних сайтів. Такі найменування становлять понад 6% серед усіх зареєстрованих ресурсів біля країни.
  4. org.ua – як правило, використовується для комерційних та некомерційних організацій, що працюють на території України. Немає чітких обмежень чи правил реєстрації.
  5. kiev.ua – позначає сайти компаній, що працюють у Києві. Дозволяє настроїти просування, орієнтоване на окремий регіон у країні.
  6. co.ua – також застосовується для комерційних організацій. Домен другого рівня. Поширений у країні.
  7. biz.ua – сайти для бізнесу в Україні. Орієнтовані лише на український ринок.
  8. net.ua – використовується для різних ресурсів, діяльність яких орієнтована на роботу в мережі або з мережевими ресурсами.
  9. net – універсальний домен верхнього рівня, що використовується для позначення різних ресурсів в інтернеті.
  10. org – домен загального призначення, який використовується рідше у країні. Як правило, використовується для комерційних та некомерційних організацій, які орієнтовані на світовий ринок.

В Україні все частіше трапляються кириличні домени. Вони становлять 2% від загальної частини доменних імен у країні. Нові gTLD поки не набули великого поширення, але поступово стають все більш відомими. Вони почали використовуватись після реєстрації холдингом Alphabet.

Де варто реєструвати доменне ім’я?

Вибір доменної зони потребує уваги та часу. Важливо підбирати таке найменування, яке відповідає роду діяльності та спрямованості сайту. Це допоможе потенційному відвідувачу визначити тематику та ухвалити рішення про перехід на сторінки ресурсу. Назва має відповідати регіону, де планується робота організації. Якщо підібрати неправильне ім’я, це значно знизить ефективність просування, і навіть зменшить зацікавленість покупця.

При виборі доменної зони важливо виділити собі тематику, обмеження по аудиторії та зоні. Залежно від відповіді ці питання визначаються пріоритети під час реєстрації домену. Важливо вибрати оригінальну та ємну назву, яку вигідно виділить серед конкурентів.

Щоб вибрати доменну зону, рекомендується скористатися такими рекомендаціями:

  • Для комерційних організацій, які працюють на території України, доцільно обирати універсальний домен com.ua. Він підходить для будь-яких компаній незалежно від тематичного спрямування.
  • Якщо планується працювати на території України, вибирається домен верхнього рівня UA. При цьому має бути зареєстрована торгова марка.
  • Якщо планується вести діяльність не лише в Україні, а й в інших країнах, краще підбирати ім’я у зоні com. Це збільшить шанси при просуванні на міжнародному ринку. Під кожну країну можна підібрати окремий регіональний домен.
  • Для роботи в одному регіоні раціонально вибирати назву, яка стосується цієї галузі.
  • Для блогів та сайтів інформаційного призначення підбираються імена com, org, info та інші. Вони популярніші для сайтів з новинами або іншою цікавою інформацією.
  • Для навчальних закладів найкраще вибирати домен edu.ua.

Нові доменні імена поки що не користуються популярністю в Україні. Вони набирають популярності, тому скоро стануть повноцінною частиною українського бізнесу.

Висновки

Вибір доменного імені вимагає враховувати безліч нюансів. Це велика відповідальність, яка в майбутньому вплине на популярність сайту. Навіть хороші ресурси не будуть популярними, якщо вибрати некоректне ім’я. Важливо враховувати поради та рекомендації фахівців. Заздалегідь продумуються кроки та план дій, що дозволяє підібрати оптимальну доменну зону для сайту.